HEB JE VRAGEN? KLIK HIER
Eenjarigen en groente binnen voorzaaien
In maart kun je binnen al eenjarigen en groente zaaien op de vensterbank of in een kamerkasje.
Zelf zaaien
In de periode half maart tot eind maart begin ik binnen met zaaien. Ik ben wel eens eerder begonnen, maar dan moeten de plantjes zo lang binnen blijven, en dat neemt nogal wat ruimte in. Daar verkijk ik me toch elk jaar weer op, uit zo’n bescheiden zaaibakje komen een heleboel zaailingen, die als ik ze overzet in potjes zo een hele keukentafel vullen.
Tomaten zaai ik altijd zelf, ze houden van warmte dus ik zet de zaaibakjes in een electrisch verwarmd kamerkasje (een bakje boven de verwarming lukt ook). Zodra de plantjes opkomen plaats ik ze al iets koeler en als ze twee paar blaadjes hebben verhuizen ze naar een groter potje. Vanaf half april wennen ze aan de temperatuur in de kas, want daar ga ik ze eind april verder kweken. Mijn favoriete tomatenrassen zijn de zeer donker rode ‘Black Prince’ met een intense smaak en ‘Green Zebra’ die geel is met groene strepen.
Ik zaai binnen ook een paar eenjarigen voor. Van de pronkerwt (Lathyrus odoratus) heb ik een paar bijzondere rassen in Engeland gekocht. ‘Lavender Bridesmaid’ is een zeer geurige dwergvorm, de bloemen zijn violet met wit. Heel fraai vind ik ook ‘Champagne Bubbles’ met bloemen in een licht roze tot champagne-witte tint. Hiervoor gebruik ik plastic koffiebekertjes, die zijn vrij diep zodat de plantjes zich goed kunnen ontwikkelen. Ik maak eerst een paar gaatjes in de bodem, vul ze met zaaigrond en stop dan in elk bekertje één zaadje. Ik ga de plantjes in mei bij een paar klimelementen in mijn moestuintje planten om zo mijn eigen geurfabriekje te creëren: de bloemen verspreiden een fantastisch zoete geur. Ook zaai ik nog witbloeiende siertabak (Nicotiana grandiflora), gestreepte courgettes en fijnbladige Basilicum.
Nu moet ik ophouden, want waar laat ik al die potjes en bakjes? Op de keukentafel is het licht en warm, voorlopig eten we dus maar even met het bord op schoot.